Dél-Klíma

Dél-Klíma

Fűtés klímával

Tényleg lehet hatékony?

2022. május 05. - Dél Klíma

Lehet-e villamos árammal gazdaságosabban fűteni, mint gázzal? A válasz: igen!

A klímával fűtés nem új keletű dolog, de igazán csak az elmúlt 2-3 évben terjedt el hazánkban. A mai klímaberendezések sok helyen már teljesen átvették a fűtés irányítását gazdaságosabb, költséghatékonyabb tulajdonságai miatt. Kezdetben főleg hétvégi házak, melléképületek fűtését próbálták ilyen megoldással biztosítani, de napjainkban már a klímák fűtési funkcióját lakások és családi házak mellett, irodaházakban és plázákban is alkalmazzák.

futes_klimaval.png

Hogy tud gazdaságosabb lenni a klíma, mint a gáz?

Röviden: kevés befektetett energiát igényel, de ennek többszörösét adja vissza. Ez elmondható nagyjából minden forgalomban levő klímaberendezésre, de természetesen minél energiatakarékosabb megoldást választunk, annál nagyobb mértékben igaz ez az állítás. A komolyabb klímaberendezések, melyek inverteres technológiával dolgoznak, 1 kW villamos áramból, kb. 4-5 kW-os fűtési energiát képesek produkálni, ami igen kedvező és kb. -20 fokos hőmérsékletig kellemes meleget varázsolhatunk velük otthonunkba önálló fűtésként.

De nem csak költséghatékonysági szempontból érdemes klímával fűteni! Nagy előnye a fűtés e típusának, hogy a készülékek beltéri egységéből távozó meleg levegő sokkal hamarabb képes komfortérzetet biztosítani egy hűvös szobában, mint a radiátoros fűtőtestek vagy akár a padlófűtés. Bekapcsolás után pillanatok alatt 50-55°C forró levegőt bocsát ki. Fontos szempont lehet továbbá az is, hogy klímánkat nem csak téli időszakban a fűtésre, hanem nyári időszakban a hűtésre is tudjuk használni, így állandó komfortérzetet biztosít az otthonokban. Összehasonlítva pedig más fűtési rendszerek kiépítési költségével, biztosak lehetünk benne, hogy ez a fűtési módszer kívánja a legkisebb beruházást tőlünk és a karbantartása is kedvező áron történik.

Még egy fontos dolog, amire oda kell figyelni téli klíma használatkor! Fűtés funkció alkalmazása esetén a kondenzvíz a kültéri egység hőcserélőjén csapódik ki, majd az alatta lévő kondenzvíz gyűjtő tálcában gyűlik össze. A kondenzvíz elvezetéséről, vagy csepptálca fűtéséről gondoskodni kell, különben eljegesedhet és apránként jéghegyet építve elérheti, majd megakaszthatja a ventilátor lapátot. A készülékek nagy része ma már rendelkezik leolvasztás funkcióval. Ez azt jelenti, hogy a vezérlés bizonyos paraméterek érzékelése alapján leállítja a fűtést, és hűtésre kapcsol, hogy le tudja olvasztani a kültéri egységet. Sokan meghibásodásnak gondolják ezt a leállást és rögtön szerelőhöz fordulnak, azonban a téli időszakban ez egy teljesen normális jelenség.

A klímás fűtés, előnyei összefoglalva:

  • Költséghatékonyabb működtetés más fűtési módszerhez képest
  • Kevesebb beruházási költség
  • Nyári időszakban lehűti lakásunk
  • Szervizelés szempontból gyorsabb
  • Azonnal meleg érzetet biztosít a klíma fűtése
  • A fűtés ezen formája nem jár környezetszennyezéssel

Weboldalunkon számtalan hűtésre-fűtésre alkalmas klímaberendezés található, melyek között biztosan megtalálja mindenki azt, amire szüksége van.
Ha klíma, ha hőszivattyú: Dél-Klíma Szeged

Miért kell párásítani?

Ugyan sok gondot okozhat a párás levegő is, azonban fontos megjegyezni azt, hogy a túl száraz levegő is legalább akkora problémákat tud okozni, mint a túl magas páratartalmú. Száraz, kis páratartalmú légtérben könnyebben bedugulhat az orrunk, kiszáradhat a szánk, emiatt fogékonyabbak leszünk a betegségekre. A helyiségekben elhelyezett növények és a gyakori teregetés javíthat ugyan a helyzeten, de a legjobb megoldást általában a párásító készülékek jelentik.

A levegőben lévő víz mennyisége abban az esetben ideális, ha a páratartalom a 40-60%-os szint között mozog. Ahhoz hogy ezt ellenőrizni tudjuk, célszerű a háztartásba beszerezni egy páratartalom mérő berendezést. Abban az esetben, ha a levegő páratartalma nem éri el az ideális szintet, mindenképpen ajánlott a párásító berendezés használata. 

Minden olyan párásítót, ami nem a víz forralása által generálja a gőzt, hidegpárásítónak nevezünk. Tapasztalatok szerint az ilyen készülékek már az első éjszaka után csökkentik a száraz levegő által előidézett panaszos tüneteket.

A hidegpárásítóknak két nagy csoportja van:

⦁ Nedvesítő betétes hidegpárásítók

⦁ Ultrahangos hidegpárásítók

A nedvesítő betétes hidegpárásítók esetén egy nedvesítő betéten át szívja keresztül a ventilátor a szoba levegőjét, majd egy erre a célra kialakított nyíláson fújja vissza a helység légterébe. Önszabályzó elven működnek, hisz ahogy növekszik a páratartalom a levegőben, úgy egyre nedvesebb levegő jut át a nedvesítő betéten is, így egyre kevesebb víz tud elpárologni, ezáltal tudja az ideális páraszinten tartani a helységet. 

Az ultrahangos hidegpárásítók mikroszkopikus cseppekre porlasztják a vizet és fehér ködfelhőt fújnak ki. A szétporlasztott vízcseppek, egy csőbe kerülnek. A köddé alakított folyadék egy csendes ventilátor segítségével távozik a helyiségbe, ahol elpárolog. Mivel az ultrahang technológia mindent kiporlaszt, ami a vízben van, fontos a készülék rendszeres karbantartása.

Nálunk megvásárolhatja páramentesítő, légtisztító, valamint párásító légtisztító készülékét is!

Ha klíma, ha hőszivattyú: Dél-Klíma Szeged!

 

A hőség veszélyei a szervezetre...

 

A hőség mindenkit megvisel, de elsősorban mégis a krónikus betegeknek és időseknek kell óvatosnak lenniük, és természetesen fokozottan kell vigyázni a gyerekekre is.

hoseg.jpg

A folyamatos hőség hatására felléphet több egészségügyi probléma is, például hőkollapszus, kiszáradás és akár hőguta is.

Hőkollapszus nem más, mint a meleg miatti bekövetkező ájulás. Az eszméletvesztés ilyenkor rövid ideig tart és az ájulás előtt gyengeség, émelygés érezhető, de jelentkezhet fülzúgás vagy a látás elhomályosulása és az egész test hirtelen leizzadása is. A hőkollapszus oka egyértelműen a magas külső hőmérséklet miatt kialakuló vérkeringési átrendeződés.

kanikulaventill.jpeg

Minden nyáron számtalan fórumon beszélnek a kellő a folyadékpótlásról, de mégsem figyel oda mindenki kellőképpen pedig az izzadás folyadék- és só vesztéssel is jár. Ha ezeket nem pótoljuk kellő mennyiségben kiszáradáshoz vezethet. Ennek lehet tünete a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverésérzés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és az eszméletvesztés.


A legkomolyabb problémát a magas külső hőmérsékleti viszonyok mellett végzett nehéz fizikai munka okozza. Ilyenkor nagyon könnyen kaphatunk hőgutát, hisz a munka során termelődő hőmennyiséget a szervezet nem képes leadni. Kezdetben fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással, majd akár tudatzavarral, eszméletvesztéssel, vagy más idegrendszeri tünettel járó hőguta is kialakulhat.

perfera_ftxm-r_instalace.jpg

Amellett, hogy próbálunk a lehető legjobban odafigyelni, hogy ezek a problémák elkerüljenek bennünket, hálás társ lehet a forró hónapokban egy klímaberendezés is. Szerveztünk szempontjából már az is nagyon hasznos, ha csak néhány órára, vagy épp az éjszakákra olyan körülményeket tudunk biztosítani, melyeknek köszönhetően kicsit megnyugodhat, lehűlhet. Szerveztünk így könnyebben viseli a napközbeni terhelést és a nyugodt éjszakáknak köszönhetően kipihenten vághatunk neki a mindennapoknak.

Weboldalunkon számtalan klímaberendezés található, melyek között biztosan találsz te is számodra megfelelőt.

Midea és Daikin légkondicionáló berendezések széles választéka elérhető nálunk, a szegedi bemutatótermünkben van lehetőség a lakossági klímák megtekintésére, az algyői telephelyünkön pedig a hőszivattyúk megtekintésére van lehetőség. 
Cégünk vállalja klíma, hőszivattyú telepítését, karbantartását, javítását Szegeden és vonzáskörzetében. 
Ha klíma, ha hőszivattyú akkor Dél-Klíma Szeged!

süti beállítások módosítása